نهال – نهال های کشاورزی سرچشمه روزی خداوند در زمین است. چرا که منبع غذایی و تامین میوه ها و خواص آن ها برای انسان، از آنها سرچشمه می گیرد. کاشت نهال، سبب رونق و آبادی منطقه کشت شده خواهد شد.

ارسال به سرتاسر ایران
ارسال نهال های خرید شده به سرتاسر کشور

تضمین اصالت کالا
گواهی و تضمین کلیه نهال های عرضه شده

پشتیبانی 24 ساعته
ارائه مشاوره بیست و چهار ساعته به باغداران
نهال چیست
افراد زیادی به کاشتن نهال و مراقبت از آنها علاقه دارند. با کاشت نهال میوهها و درختهای مختلف میتوانید بعد از مدتی باغی زیبا با درختانی پربار داشته باشید. برخی برای استفاده شخصی و برخی دیگر ممکن است برای راه اندازی کسب و کار نهال تهیه کنند. شما میتوانید با در نظر گرفتن آبوهوای منطقهای که در آن زندگی میکنید و محیطی که در اختیاردارید، انواع نهالها را خریداری کرده و آنها را پرورش دهید. این محصولات انواع مختلفی دارند که با توجه به نیاز و سلیقهتان، میتوانید هریک از آنها را تهیه نمایید. بهطورکلی بهترین زمان برای کاشت نهال اسفندماه است. بااینحال لازم است که اطلاعات کافی درباره نحوه نگهداری و شرایط آن را بدانید تا بتوانید به بهترین شکل به رشد آنها کمک کنید. در این مقاله تمامی این شرایط را با شما در میان میگذاریم و انواع نهال را معرفی میکنیم.
نهال چیست؟
نهال به درختچههای کوچکی گفته میشود که بهمرور زمان به درخت تبدیل میشوند و بسته به نوع آبوهوا و بسیاری از موارد دیگر، میتوانید نهالهای گوناگونی را انتخاب کرده و بکارید. با توجه به تنوع بالای نهالهای زراعی در ایران و سازگاری هریک با آبوهوا و نوع خاکی که در منطقه خاصی حاکم است، انتخاب گزینههای مناسب برای هر محیط اهمیت زیادی دارد. به طور مثال نهالهای مرکبات در خاکهای شمال کشور بسیار خوب رشد میکنند و نهالهای خرما که نیاز به نور و گرمای بیشتری دارند، در شهرهای جنوبی پرورش داده میشوند و شخم زدن قبل از کاشت نهال، رسیدگی حین رشد، آبیاری منظم، رسیدگیهای جانبی و بسیاری از موارد دیگر باید هنگام نگهداری آنها در نظر گرفته شوند.
معنی اسم نهال چیست؟
در لغتنامههای فارسی نهال به معنای درخت خرد نونشانده است. همچنین بهعنوان یک شاخه تازه که از درختی جدا کنند و درجایی بکارند نیز معنا میدهد. برخی به آن شاخه نو از درخت کهن نیز میگویند. فرهنگ فارسی نهال را درخت جوانی که تازه روییده باشد معرفی میکند. در فرهنگ معین نیز درخت جوان نورسته معنا میدهد. این کلمه در گویشهای مختلف به شیوههای دیگری نیز گفته میشود که به طور مثال در گویش مازنی به آن نِهال میگویند.
انواع نهال کدامند؟
همان طور که گفته شد، نهالها انواع مختلفی دارند. در ایران انواع و اقسام آنها را میتوانید در باغها و خیابانها پیدا کنید. با توجه به تنوع آب و هوایی ایران و خاک حاصل خیزی که در نقاط مختلف این کشور زیبا وجود دارد، افراد درختهای متفاوتی را در باغها میکارند. این نهالها میوه و مواد غذایی را فراهم میکنند و باعث پاکیزگی آبوهوا میشوند و بهتر است قبل از پرورش و کاشت نهالها، تمامی نکات مربوط به آنها را مطالعه کنید و با آگاهی کامل دست به انتخاب بزنید. در ادامه به انواع نهالها و ویژگیهای هریک میپردازیم.
نهال ریشه لخت
برای کاشت نهال های ریشه لخت، باید ارتفاع مناسب گودال را فراهم کنید. محل پیوند نباید با خاک پوشانده شود و در حقیقت باید محل پیوند را پیدا کنید و آن را طوری قرار دهید که خاک دورش را نگیرد و بیرون از خاک باشد. نهال های آلبالو، گیلاس، هلو، شلیل و گردو از این دست هستند. معمولاً در فصل زمستان نهالها را به صورت لخت انتقال میدهند.

نهال گلدانی
در بهار، پاییز و تابستان نهالها به شکل گلدانی جابهجا میشوند و زمانی که میخواهید گیاه را در گلدان بکارید، باید ظروف بزرگی را انتخاب کنید تا ریشه آن جای رشد داشته باشد. انتخاب ظرف و گلدان نیز برای این نهالها اهمیت ویژهای دارد. ظروف سفالی ممکن است برای همه گیاهان مناسب نباشند. همچنین گلدانهای چوبی آسیبپذیر هستند و ممکن است بشکنند. دراینبین، گلدانهای پلاستیکی گزینههای مناسبی هستند. این جنس گلدانها ازنظر مقاومت بسیار عالی هستند و قیمشان نیز بهصرفه است.

نهال گونی پیچ
نهال های گونی پیچ معمولاً بسیار حساس هستند و به همین جهت زمانی که میخواهند آنها را در خاک بکارند، ابتدا آنها را به همراه خاک دورشان درون گونی میپیچند و گونی را با نخ میبندند. بعد خاک را با عمقی کمتر از خاک به همراه نهال و بعد نهال را درون آن میگذارند. این نهال باید 5 سانتیمتر کمتر از وقتی در گونی بود، درون خاک قرار بگیرد. بعد از کاشت نیز باید گودال کوچکی دور آن ایجاد کنید و بعد آن را با کود و آبیاری تقویت نمایید.
نهال پالونیا
نهال پالونیا در سالهای اخیر برای زیباسازی فضاهای مختلف و تولید چوب استفاده میشود و چوب این درختان انعطافپذیر و مقاوم هستند. همچنین این الوار سبک هستند و برای مصرف در صنایع مختلف بسیار مناسباند. این چوبها نیز زیبا و جلوه خاصی به محیط میدهند.
نهال مثمر
یکی از تقسیمبندیهای رایج برای نهالها، نهال مثمر و نهال غیر مثمر است. درختان مثمر تنها به نهال های میوه معطوف نمیشوند، بلکه درختهایی که به تولید محصول مفید و قابلاستفاده کمک میکنند نیز نهال مثمر محسوب میشوند و معمولاً از آنها برای زیباسازی شهر استفاده نمیکنند؛ زیرا مراقبت و نگهداری مداومی نیاز دارند. از بین آنها میتوان به آلبالو، گوجهسبز، گلابی، هلو، شلیل، آلو، انگور، زیتون، توت، پسته، بادام و سیب اشاره کرد.
نهال هیبریدی
نهال های رشد هیبریدی رشد بسیار زیادی دارند و مقاومت آنها نیز بالا است. این درخت نوعی پسته است که در آمریکا تولید و وارد ایران میشود و برخی از پستههای مرغوب ایرانی را روی این نهال تولید میکنند. بازدهی این محصولات نیز بسیار سودآور است. این نهالها در فصل پاییز دیرتر ثمر میدهند و به همین جهت، معمولاً آنها را در این فصل نمیکارند.
نهال بذری
نهال های بذری از جمله محصولاتی هستند که حساسیت بیشتری نسبت به آفات و سرما دارند؛ یعنی مقاومت آنها کم است و باید شرایط را برای رشد آنها به بهترین شکل فراهم کنید. بااینحال اگر بهخوبی از آنها نگهداری شود، محصولات باکیفیتی ارائه میدهند. این نهالها نباید در بدو کاشت رطوبت زیادی داشته باشند وگرنه محصولات بیکیفیتی را ارائه خواهند داد.
نهال کشت بافت
نهال های کشت بافت به دستهای از نهالها گفته میشود که با استفاده از روشهایی که در علوم زیستی بهدستآمدهاند، به عمل میآیند. این نهالها در محیطهای مایع، جامد و نیمه جامد پرورش داده میشوند و بازدهی آنها بسیار بالا است و بافتهای آن به شکل جداگانه رشد میکنند.
نهال گوجی بری
این نهال یکی از نمونههایی است که در کشورهای مختلف و در نقاط متفاوت جهان کاشته میشود و این نهال، به طور ویژه در آمریکا و کانادا رشد میکند. معمولاً بین 3 الی 6 فوت ارتفاع دارند که بعد به صورت درختچه تا 12 فوت نیز رشد میکنند. این نهالها باید در آبوهوا و شرایط مناسب رشد کنند و به همین دلیل، باید تمامی امکانات را برای پرورش آنها فراهم کنید. جالب است بدانید که هنگام پاییز و زمستان این نهالها به خواب میروند.
نهال درخت
درختها استفادههای مختلفی دارند که به همین دلیل افراد با توجه به نیازی که مدنظر دارند، یک یا چند نوع از آنها را خریداری میکنند. نهال درخت تنوع بسیار زیادی دارد. میتوانید برای زیبایی و باردهی از آنها استفاده نمایید.
نهال پایه رویشی
نهال های پایه رویشی از راههایی که رویشی هستند کاشته میشوند و از بین آنها میتوان به کشت بافت ایرانی، قلمه زدن و دیگر روشها اشاره کرد. از این نهالها معمولاً در باغها استفاده میکنند و برای صنعت و تجارت از آنها بهره نمیگیرند؛ زیرا نگهداریشان کمی سخت است.
نهال سیاه ریشه
نهال سیاه ریشه به نهالهایی گفته میشود که جزء مرکبات نیستند و ریشهای سیاه و بلند دارند. از بین آنها میتوان به شلیل، شفتالو، گیلاس و زردآلو اشاره کرد. پیش از آنکه نمونه موردنظرتان را خریداری کنید، باید شرایط نگهداری، آبوهوای سازگار، خاک مناسب و دیگر موارد را چک کنید. محل پیوند آنها باید 15 سانتیمتر بالاتر از خاک باشد. همچنین زمین آنها باید با کود حیوانی تقویتشده باشند.
نهال ژنوتپ
این نهال یک نوع نهال گردو است که به صورت بومی در ایران تولید میشود و در حقیقت بهنوعی نمونه اصلاح شده گردوی ایرانی است که باروری خوبی دارد و کیفیت محصولات آن نیز بالا است. مغز گردوهای این نهال بسیار باکیفیت و پر خاصیت هستند و نگهداری از آنها صرفه اقتصادی زیادی دارد.
نهال تک شاخه
این محصول یکی از نمونههای نهال که بهصورت تک شاخه ارائه میشوند محسوب میشود و معمولاً این نهالها در گلدانهای بزرگ رشد میکنند و نیاز به مراقبتهای زیادی دارند. بااینحال با فراهم کردن دمای مناسب و شرایط زیستی خوب، میتوانید آنها را پرورش دهید.
نهال پایه کوتاه
نهال پایه کوتاه یکی از بهترین انواع نهال است که معمولاً در سال اول میوه میدهد. مهمترین نکتهای که باید به آن دقت کنید، این است که نهال پاکوتاه باید با توجه به نوع آبوهوا انتخاب شود تا با شرایط سازگاری داشته باشد.
نهال پایه مالینگ
این نهالها از دسته محصولات اصلاح شده هستند که معمولاً بازدهی خوب و زیادی دارند. همچنین باروری آنها سریعتر است و خواص زیادی دارند. با توجه به اینکه در چه نوع اقلیمی زندگی میکنید و هدفتان از کاشت نهال چیست، میتوانید یکی از انواع آنها را انتخاب کنید.
خصوصیات یک نهال خوب چیست؟
زمانی که میخواهید یک نهال خوب را خریداری کنید، ابتدا باید بدانید چه ویژگیهایی دارد. اولین معیار این است که نهال موردنظر انشعاب نداشته باشد و پایه و پیوند آن مشخص شود و همچنین نوع پیوند و پایه نهال باید سازگاری داشته باشند. نقطه پیوند روی نمونههای استاندارد 5 سانتیمتر بالاتر از سطح زمین است. این محل همچنین باید به طور کامل بهبودیافته باشد و پوست آن را پوشش دهد. مناسب بودن آبوهوا با توجه به نهال نیز در این موضوع مؤثر خواهد بود. نهال باید مقاومت نسبی در برابر شرایط آب و هوایی منطقه موردنظر داشته باشد. رشد طولی و قطری استاندارد از دیگر نشانههای مرغوب بودن یک نهال محسوب میشود و داشتن جوانههای سالم نیز اهمیت زیادی دارد. جوانههای سالم شاخه میزنند و رشد میکنند. معمولاً نمونه باکیفیت آنها یکتنه است و شاخههای زیادی ندارد. ریشههای آن نیز سالم هستند و پیچیدگی و گره ندارند. ساقه نهال سالم نیز عمودی است.
مراحل نهال کاری چیست؟
بعدازاینکه نهال استاندارد و سالمی را انتخاب کردید، باید شرایط را برای کاشت آن فراهم کنید و بعد آن را بکارید. شاید در این مرحله از خود بپرسید مراحل کاشت نهال چیست؟ در این بخش میخواهیم این مراحل را شرح دهیم و تمامی نکات لازم را برای نهالکاری در اختیار شما قرار دهیم.
آماد کردن خاک
زمانی که میخواهید نهال را در خاک بکارید، باید ابتدا مطمئن شوید زمین موردنظر آماده است. ابتدا در صورت وجود بقایای مصالح ساختمانی باید آنها را خارج کنید و سپس خاک را با استفاده از کود و دیگر مواد تقویت کنید.
انتخال نهال مناسب
یکی از مهمترین اقدامها این است که نهال مناسبی را با توجه به آبوهوا و خاک پیدا کنید. خاک حاصل خیز معمولاً قرمز رو به قهوهای تیره و یا سیاه است که در کنار آبوهوای مناسب میتواند معین کند نهال چه رشدی خواهد داشت. میتوانید از این دو عامل نمونهبرداری کرده و بعد از مهندس کشاورزی نظر بخواهید.
کندن گودال
در مرحله بعد باید گودالی حفر کنید که بتوانید نهال را در آن بکارید. بهتر است این گودال کمعمق باشد. البته اندازه آن را باید با توجه به نوع نهال و شرایط آن انتخاب نمایید. بعد از حفر دیگر مراحل را انجام دهید. قبل از این نیز باید گونیا کردن زمین را انجام دهید و نهالها را برای برداشت راحتتر، روی یک خط یا خطوط مشخص بکارید.

آماده کردن نهال ها
در این مرحله باید نهالها را آماده کنید تا برای کاشتن آماده شوند و برخی برای آبگیری بیشتر ریشهها آنها را در آب میگذارند. البته باید ریشهها را در مشمای سیاه پلاستیکی بپیچید تا هوا و نور را احساس نکنند.
پرالیناژ کردن نهال
در این مرحله باید ریشه نهالها را از آلودگیها پاککنید تا بهترین نتیجه را داشته باشند. به همین جهت آنها را به مواد ضد عفونی کننده آغشته میکنند. دراینبین، این مواد چسبنده و ضدعفونیکننده روی ریشه قرار میگیرند تا آلودگی نداشته باشد.
کاشتن نهال
در این بخش با احتیاط کامل نهال را بکارید. بهترین راه این است که محل پیوند تا 15 سانتیمتر خارج از خاک قرار بگیرد. در این مرحله باید نهالها را بهدقت و درست در جای خودشان بکارید. ریشهها باید به شکل مرتب و بدون پیچخوردگی کاشته شوند.
جمع بندی
مرجعی که نهالها را از آن تهیه میکنید اهمیت زیادی دارد. نهالستان تک فیدان با ارائه بهترین محصولات باقیمت مناسب آماده خدمترسانی به مشتریان عزیز است. محصولاتی که توسط این مجموعه ارائه میشوند، کیفیت بالایی دارند و در صورت داشتن سؤال نیز میتوانید آگاهی لازم را به دست بیاورید. شما میتوانید از متخصصین مجموعه ما درزمینه باغبانی و نهالها مشاوره بگیرید.

ما با تجربه هستیم
تک فیدان با بیش از سی سال تجربه در تولید و عرضه نهال در ایران

ما رضایت بخش هستیم
اولویت ما در تک فیدان رضایتمندی صد در صدی باغداران عزیز میباشد

ما در زمان هستیم
ما در تولید نهال جز پیشگامان صنعت باغبانی هستیم

نهالستان تک فیدان
چرا تک فیدان را انتخاب کنید؟
ما در طول تمام این سالیان با وجدانی بیدار نهال های مثمر ثمر و غیر مثمر را با کیفیتی بالا ارائه داده ایم تا همیشه بزرگ ترین تبلیغ کننده ی ما، شما مشتریان عزیز باشید.